onsdag 21 mars 2012

Mastig nostalgitripp


Nostalgiskt så det förslår. Börje Lundbergs och Ammi Bohms "Boken om Bildjournalen" (2011) är en guldgruva för alla nördar som vill gräva ned sig i detaljer om den här tidens (1954-1969) kultur- och nöjesliv. Här finns porträtt och artiklar om s.k. kändisar som slog igenom då och som i vissa fall fortfarande är kända (Då kan de kallas "ikoner" och exempel på sådana är Elvis Presley, Marilyn Monroe och James Dean) eller så är de numera i det närmaste bortglömda (som t.ex. Mamie Van Doren, Leslie Caron och Martine Carol).

Olika personer får berätta vad Bildjournalen betydde för just dem: Titti Sjöblom, Towa Carson, Bibi Johns, Lars Lönndahl och många, många fler.

Här finns listor av olika slag, som t.ex. "Toppen just nu" - från våren 1958 och framåt listade tidningen de populäraste låtarna just då; här finns en djungel av bilder på enskilda och grupper; här finns kortversioner av skivrecensioner; här finns... ja, mycket blir det. Boken är på 577 sidor och kan med fog kallas ett gediget arbete.

Här får man veta - eller blir påmind om - en kolossal massa saker som hände under denna tid. Jag levde själv då, men i början av perioden var jag alltför liten för att ha haft några medvetna upplevelser av vissa företeelser och fenomen. Det mesta här får mig att tänka "Just var det!", medan en del annat får mig att tänka "Men var det det var?!?!" Vill man som ung i dag skaffa sig en inblick i vad som hände då är det möjligt att boken fungerar väldigt bra. Layouten är s.a.s. ungdomlig och avsiktligt lättsmält. Boken är liksom gjord för att sitta och bläddra lite lagom förstrött i, peka finger och utbrista i skratt eller häpnad. Den är inte gjord för att läsas sida för sida, från pärm till pärm. Man får lust att bläddra fram och tillbaka, hit och dit och kors och tvärs.


Men... Hur svårt skall det vara att göra ett vettigt register? Jag kan förstå om det var jobbigt att göra register till faktaböcker av det här slaget före de gamla skrivmaskinernas tid. Men nu har vi passerat tiden med elektriska skrivmaskiner och deras raderband - nu lever vi i datorernas tid. Det borde nu vara jämförelsevis bagatellartat att göra ett heltäckande register till en sådan här bok. Det tyder på en viss lättja eller nonchalans att man inte har gjort det - och det drar ned betyget. Därför får denna bok "bara" en nia på en tiogradig skala.

Om man gör en digitaliserad version av denna bok är den totala succén given. Lika säker som att vår planet snurrar runt solen och inte tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar