torsdag 9 december 2010

Några rader om ett Strindberg-urval

Det är ju märkligt att jag inte har bloggat om den här boken (från 1968) tidigare. Den tillhör den samling böcker som jag aldrig tänker göra mig av med.


Det är klart att Jan Myrdal passade för uppgiften att sammanställa en sådan bok - med väl valda delar ur Strindbergs gigantiska verk. Det finns förvisso många likheter mellan de båda herrarna. I slutet av sitt efterord skrev Myrdal:
"Detta är ett urval av den Strindberg de etablerade inte ville veta av på åttiotalet, inte ville veta av vid sekelskiftet och fortfarande inte vill veta av." [För fåkunniga ungdomar som mot förmodan läser detta är det kanske bäst att påpeka att "åttiotalet" syftar på 1880-talet. - Min anm.]


Intressant är onekligen att läsa vad Strindberg tyckte om Svenska akademien och Nobelpriset:
"(...) biverket har gjorts till huvudsak, formen har rått på innehållet, och därför beskyddar vår akademi bagatellen, det småaktiga, det dekorativa, det betydelselösa, och som dömande myndighet representerar den det partiska, det fega, ofta det lumpna, nu senast det samvetslösa." (s. 175) [Detta skrev Strindberg i januari 1902 - min anm.]

Den avdelning som står närmast mitt hjärta (och hjärna) är "August Strindbergs lilla katekes för underklassen". Delvis imiterande Martin Luther gick här Strindberg till angrepp mot det mesta som han betraktade som förryckt och orättvist i samhället:

"Vad är politik?
Statskonst, eller överklassens konst att hålla underklassen under sig. Med politik menas även ett bedrägligt förfarande." (s. 112)

"Vad är ekonomi?
En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukterna av underklassens arbete." (s. 116)

"Vad är moral?
En rättskänsla som av överklassen disciplinerats i avsikt att narra underklassen till ett stillsamt levnadssätt." (s. 119)

"Vad har överklassen för morallag?
Godtycket!

Vad menas med osedligt?
Det som bryter mot överklassens tillfälliga morallag." (s. 122)

Här en liten vink till Norstedts (som antagligen äger rättigheterna): Ge ut denna bok i ny upplaga!

2 kommentarer:

  1. Den kom ut i nyutgåva i början av 90-talet. Med nytt förord och förordet till den tyska utgåvan av samlingen.
    Men det är också rätt länge sen. Så ytterligare en utgåva skulle väl vara på sin plats.
    Det är ett trevligt urval.

    SvaraRadera