måndag 27 december 2010

Övergivna platser - en fortsättning


Tidigare bloggade jag om första delen här. Den här andra delen (från 2008) är inte ett dugg mera upplyftande. Det är deprimerande bilder om alltings förgänglighet. Jag tänker: Så här kommer det att gå med alla nu så stolta och kaxiga Mammontempel.

Den här boken består av två stora delar: "De nya medierna och livsstilsindustrins framväxt" och "Ett kluvet land". Första delen handlar bl.a. om Malmö simhall, Club Continental och Hotell Tänninge. Andra delen skildrar bl.a. "Mölndals öde marker" och "En elektronisk kollaps". Mycket gripande.

Det är som de sjunger i visan: "Åh-hum, vår sång e dum, den e ju ingenting. Vad gör det om hundra år när allting kommer kring?"

Något överraskande - men inte alls malplacerat - är det att här finna ett citat av Karl Marx:
"Kapitalismen kan inte existera utan att ständigt revolutionera samhället. Den fortgående omvälvningen i produktionen, det oavbrutna skakandet av alla samhälleliga förhållanden, den eviga osäkerheten och rörelsen kännetecknar kapitalismens epok. Allt fast och beständigt förflyktigas, allt heligt profaneras." (s. 21) [Min markering]

Ett synnerligen adekvat och "up to date" citat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar