måndag 27 juni 2011

Några rader om en mansrollsbok

Stephan Mendel-Enks bok "Med uppenbar känsla för stil" (Denna upplaga 2007) är en klart läsvärd bok om mansrollen. Det är inte lätt att vara man, skulle man kunna säga. Å andra sidan skulle man lika väl kunna säga "Män är djur och pack". Författaren presenterar inga lösningar på problemen. Han konstaterar "Så här står det till - och det är definitivt inte bra".

Vissa formuleringar är väldigt bra och man frestas att hålla med - även om jag egentligen tycker att det är ganska lättköpta poänger med generaliseringar. Exempel:
"Kärnan i den manliga könsrollen, den som utgör grunden för våldet och könsförtrycket, har inte förändrats. Den går fortfarande ut på att:
Stå pall
Vara lojal mot gruppen
Behärska dig
Offra dig för något större och viktigare än dig själv
En intern, nästan osynlig, hierarki
En stenhård uppdelning offentligt/privat
Förakt för svaghet
Den spelar precis lika stor roll i mäns liv idag som för 50 år sen. Och den är precis likadan i Sverige som i resten av världen." (s. 116)

Slutorden är inte heller särskilt optimistiska:
"Den dominerande manligheten är en våldsideologi, en livsfarlig logik och en kollektiv sinnessjukdom.
Om en enskild person lidit av de tankar den är konstruerad av - att ständigt bevisa sin styrka, aldrig bli nöjd, trycka ner sina känslor och projicera alla sina mardrömmar på det andra könet - hade han blivit inspärrad. Nu utgör de tankarna ett ideal för halva världens befolkning.
Den dominerande manligheten är en våldsideologi, en livsfarlig logik, en kollektiv sinnessjukdom och en evig tävlan där kvinnor bara är statister.
Den förstör livet för samtliga sina deltagare." (s. 125)

Läs gärna även detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar