onsdag 9 juni 2010

En fotobok med mycket text

Inte en vanlig fotobok - denna. Annie Leibovitz har rört sig bland många VIP:ar. Och det var just på uppdrag. Hon har bl.a. jobbat mycket för tidskriften Rolling Stone.


Hon är knappast en författare i nobelprisklass, men det är intressant att läsa hennes skildringar av livet bakom kulisserna, t.ex. när det gäller Rolling Stones. Låt det däremot inte råda något tvivel om att hon är en väldigt duktig fotograf. Jag vill inte placera henne jämsides med Henri Cartier-Bresson, men det säger ju å andra sidan inte så mycket - ty i min begreppsvärld är HC-B tveklöst nummer ett.

Nåväl, här finns fantastiska foton på Rolling Stones, John Lennon, Tom Wolfe, Arnold Schwarzenegger, Jack Nicholson, drottning Elizabeth II, Nicole Kidman m.fl. Leibovitz kommer in på det märkliga fenomen som gör att vissa människor gör sig väldigt bra på bild medan andra inte alls gör det:
"Nicole Kidman är just en sådan person som tar över. Det är omöjligt att ta en dålig bild av henne. En annan är Cate Blanchett. Hon blir alltid intressant. Och Susan Sarandon. Catherine Deneuve. Hon är sig själv. Johnny Depp har också det där. (...) [Om Nicole Kidman - min anm.:] hon var väldigt blek. Huden var nästan genomskinlig. Hon satt på sängkanten, det enda hon hade på sig var en svart polotröja, och hon tittade rakt in i kameran. Allt det som man kan tro gör henne till filmstjärna var bortskalat, och ändå var det hon som gjorde att bilden blev bra." (s. 152ff)

Adekvat recension här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar