söndag 28 november 2010

Tutu om godhet


En mycket sympatisk och behaglig bok - "Om godhet", författad av Desmond Tutu och hans dotter Mpho. Redan kapitelrubrikerna lockar till läsning - t.ex. "Godhetens betydelse", "Vanorna som leder fel", "Var är Gud när vi har det svårt?", "Var är Gud när vi misslyckas?" och "Varför tillåter Gud att vi syndar?". Tutu verkar inte rygga tillbaka för någon fråga. Han har uppenbarligen brottats med tvivel, men funnit ro i tron.

"I grunden är vi goda" och "Normen är godhet" (s. 15) skulle kunna vara motto för den här boken. "Vi är stämda i godhetens tonart" och "Godheten är inte bara en instinkt. Den är själva kärnan i oss" (s. 16) är två andra citat som jag tycker fångar bokens grundtankar.

Låt mig fortsätta citera:

"Vi har skapats till godhet av Gud, som själv är godhet. Vi har skapats till Gud och till Guds avbild, och Gud är godhetens själva väsen." (s. 18)

"Vi liknar Gud i vår kreativitet. Vi liknar också Gud i vår frihet. (...) Gud ger oss friheten att välja hur vi ska använda våra gåvor och talanger." (s. 21)

"Prov på fullkomlig kärlek visar de människor som kommer med soppa till prostituerade när nätterna är kalla, eller som går med filtar till gatubarnen." (s. 39)

"När vi misslyckas kan vi vilja gömma oss för Gud. Men Gud vänder sig inte bort från oss. Gud stöter inte bort oss. Våra misslyckanden kan ge Gud större möjligheter att fånga vår uppmärksamhet." (s. 127)

"Vare sig vi överlåter våra liv eller tågar fram med böjt huvud i vår egen takt sträcker sig Gud mot oss i kärlek." (s. 133)

"När vi på allvar förstår att Guds ovillkorliga kärlek är sann kan det ta andan ur oss." (s. 140)

"Gud ser inte bara våra synder. Gud ser det goda som har dolts, förvridits och suddats ut av våra missgärningar. Gud vet att det finns något i oss som inte ger sitt samtycke till synden." (s. 141)

Jag säger: läs och begrunda. Du kommer inte att ångra dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar