söndag 21 augusti 2011

Några rader om "Välkommen till din hjärna"


Sandra Aamodts och Sam Wangs bok "Välkommen till din hjärna" - med underrubriken "Varför du glömmer var du lagt bilnycklarna men inte hur du kör" (2009) är en populärvetenskaplig bok av bästa sort. Jag har svårt att inse hur populärvetenskap skulle kunna bli bättre än så här.

Det vimlar av intressanta fakta skildrade på ett sätt som gör att bladen nästan vänder sig själva. 31 kapitel ordnade i sex delar reder ut så vitt skilda ting som "Att titta på ett foto är svårare än att spela schack", "Myt: Vi använder endast 10 procent av hjärnan", "Myt: Blinda hör bättre", "Varför kan man inte kittla sig själv?", "Myt: Spädbarn blir smartare av att lyssna till Mozart", "Ska du råplugga inför ett prov?" m.m.

Det är fascinerande läsning. Och jag blir alltid lite exalterad när jag får läsa om myter som avlivas just som myter. Det är t.ex. en myt att blinda hör bättre. Däremot utvecklar de ett bättre rumsligt minne - de blir bättre på att komma ihåg bl.a. var i rummet bord, stolar, lampor m.m. finns. Det är också en myt att små barn blir smartare av att lyssna på klassisk musik. Däremot kan de bli smartare av att själva börja spela något musikinstrument vid tidig ålder.

Summa summarum är detta en förträfflig bok som jag tänker köpa vid tillfälle. Det är en typisk sådan bok som jag vill göra understrykningar och skriva små notiser i - för att återvända till och fräscha upp minnet med.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Fatta saker bättre på riktigt, och inte bara dras med av alla andras ogrundade uppfattningar, det gillar jag!

    SvaraRadera