söndag 24 juli 2011

Några tankar kring tragedin i Norge

Jag kan inte låta bli att fundera kring Anders Breiviks psyke. Om han efter en s.k. stor sinnesundersökning skulle betraktas som fullt psykiskt frisk, så undrar jag vad vi skall ha sådana undersökningar till. Ty om Anders Breivik enligt psykologisk expertis är fullt normal, så kan man ju fråga sig vem som är onormal.

När något så här katastrofalt inträffar, så undrar man ganska snart om det hade kunnat undvikas. Jag misstänker, att de personer som umgicks med Anders Breivik måste ha varit ganska korkade om de aldrig lade märke till några varningssignaler. Dådet var ju planerat sedan lång tid tillbaka.

"Tystlåten ensamvarg"... Det kan stämma in på många, men alla tystlåtna ensamvargar blir inte massmördare. I det här fallet var det s.a.s. många hästar som inte var inne i stallet.

Vad är det som får en ensam man att tro sig kunna ta lagen i egna händer, placera sig själv på en upphöjd position med ensamrätt att "rensa upp" och kallsinnigt planera och genomföra ett massmord för någon "stor" och "god" sak? Är inte detta ett exempel på bl.a. grandios narcissism, så vet jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar