torsdag 1 december 2011

Kring en liten bok om tacksamhet


Den är tunn till omfånget, Patricia Tudor-Sandahls bok "Tusen skäl att vara tacksam" (2011), med foton av Tore Hagman. Den innehåller 34 sidor text. Det betyder inte att den är tunn till innehållet. Jag skulle snarare kunna påstå, att den kan förändra ditt liv.

Kapitelrubrikerna avslöjar innehållet. "Tacksamhet gör gott", "Se med tacksamhetens ögon", "Uppmärksamma nuet" och "Hyllning till livet" är några exempel.

"Den positiva psykologin blir alltmer etablerad. Fram träder nu också böcker, artiklar och forskning om det som ger oss kraft och mod - dit också tacksamhet börjat räknas." (s. 11)

"Allt tyder på att tacksamhet gör gott. Ju mer vi tackar, desto mer upptäcker vi att det finns mycket att vara tacksam för." (s. 14)

"Tacksamhet är en livsinställning, ett lågmält bejakande av livet även då det känns tomt och meningslöst." (s. 49)

"Genom att uttrycka tacksamhet ökar man sin medvetenhet om hur betydelsefull den är. Och ju mer medveten man är om detta, desto större blir behovet av att uttrycka sin tacksamhet." (s. 55)

Och till sist - slutorden:

"Det är inte glädjen som gör att man blir tacksam, utan tacksamheten som skapar glädjen. Om vi inte kan förmå oss att se och uppskatta det vi har, kommer själsfrid alltid att sväva utom räckhåll. Den dagen då vi fullt ut inser allt som vi har att vara tacksamma för och drar konsekvenser av detta öppnas dörren till ett fördjupat liv. Jag vet att det är mödan värt." (s. 64)

Tack, Patricia!

1 kommentar:

  1. Den här har jag helt missat att hon skrivit!
    Ja, förmågan att känna tacksamhet under dagen och under livet.... ger lugn och perspektiv... på det stora med att leva! Tack för tipset!

    SvaraRadera