söndag 29 januari 2012

En sällsynt liten bok

Vilken bok är detta?


Nej. Det är inte lätt att veta. Låt oss titta på titelbladet (retuscherat av mig - jag raderade min namnteckning):


Tryckår 1937. Föreställ er att sätta denna bok i händerna på dagens ungdom. De skulle tro att du kom från en annan planet. De skulle säga "Orka" och luta sig tillbaka för att leka med sina mobiltelefoner.

Man kan tro att denna bok är alltför barnslig för en vuxen publik. Så är det inte. Den bör intressera varje vuxen läsare som är det minsta nyfiken på alfabetets och bokens historia.

Någon sade att vi kommer alltid att läsa. Låt oss hoppas det. Men man kan inte vara helt säker. Dock kommer vi sannolikt - om vi finns i framtiden - att fortsätta vilja berätta och lyssna till berättelser. Det var så detta började. Någon hade behov av att visa vad han/hon hade upplevt. Alltså ristade man i grottan hur någon var på jakt och mötte t.ex. en bison. Så småningom "skrev" man brev av bilder. Man ville meddela sig.

Sedan kom de egyptiska hieroglyferna. Och så kom persernas kilskrift. O.s.v. På sidan 81 i denna bok finns ett schema där man ser hur olika alfabet hänger ihop. Vår bokstav A härstammar från hieroglyfen för oxe, D kan härledas tillbaka till hieroglyfen för dörr, M kommer från hieroglyfen för vatten - etc.

Det här rör sig om en gedigen och faktaspäckad liten bok, med klara och pedagogiska illustrationer. Tanken att ge ut denna bok på nytt - i någon sorts barnbibliotek - känns helt världsfrånvänd. Ingen bokförläggare skulle kunna komma på en sådan förryckt idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar