söndag 5 september 2010

En mycket bra bok om improvisation

"Den viktigaste bok om improvisation som jag hittills stött på", sade Keith Jarrett om den här boken. Jag förstår honom. Jag kan i alla fall inte komma på någon annan bok som "slår" Stephen Nachmanovitchs "Spela fritt" (Originalupplaga 1990) - med underrubriken "Improvisation i liv och konst" - i det avseendet.


Det känns befriande att få händerna på en sådan här verkligt givande bok i allt myller av böcker om "kognitiv psykologi" och "tillämpad psykologi" och "differentiell psykologi" och you name it - där självutnämnda experter, konsulter och coachar skall lära oss att leva "rikare" liv. Många av de där andra böckerna består ju till icke ringa del av misch-masch och gallimatias. Mycket snack och lite verkstad, så att säga.

Det här är en sympatisk bok som ger mig lust att pröva en massa teser. Det kan ibland vara svårt att dra gränsen mellan improvisation och kreativitet. Men Nachmanovitch ger oss en liten vink. Han menar, att vi alla improviserar varenda dag - t.ex. varje gång vi samtalar med någon. Därmed är det dock inte sagt att vi är kreativa.


Det märks att Nachmanovitch vet vad han skriver om. Han var i alla fall när boken skrevs aktiv musiker, tydligen med fiol som huvudinstrument. Han vet hur det känns det att öva och öva och öva och ändå trampa vatten - tills det plötsligt släpper och något nytt och elegant växer fram. Han vet hur det känns att ha idétorka och inte kunna krysta fram någonting alls. Han vet hur det känns när man spelar musik tillsammans och alla bitar faller på plats direkt - utan att någon riktigt begriper hur i all världen det där gick till.

Ja, det är många gånger och långa stunder en ren fröjd att läsa denna bok. Alla som är intresserade av improvisation måste läsa den! OK, vid en del tillfällen blir det lite förnumstigt och amatörfilosofiskt. Men i stort sett är detta en bok med mycken klokhet. Låt mig exemplifiera med citat:

"På sätt och vis är all konst improvisation." (s. 14)

"Varje konversation är en form av jazz. Att skapa i ögonblicket är för oss lika vanligt som att andas." (s. 23)

"Det oförutsedda väntar oss bakom vart hörn och i varje andetag." (s. 27)

"(...) allting i naturen uppkommer ur kraftmätningen mellan fritt spel och begränsning." (s. 39)

"Improvisation är aktiv intuition (...)" (s. 45)

"Man må ha stor skapande talang, underbar inspiration och upphöjda känslor, men kreativitet är inte för handen förrän skapade ting verkligen blir till." (s. 70)

"Perfektionismen håller en fast mer effektivt än kanske någon annan blockering." (s. 133)

"Med för litet bedömning följer skräp. Med för mycket bedömning följer blockering." (s. 167)

"Paradoxalt nog blir ditt budskap mer allmängiltigt ju mer du är dig själv." (s. 174)

"Kreativitet innebär alltid ett visst mått av disciplin, återhållsamhet och uppoffring. Planering och spontanitet blir ett. Förnuft och intuition blir två sidor av sanningen." (s. 183)

Om du är intresserad av att läsa mera om denna bok, så vill jag rekommendera den här recensionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar