torsdag 10 mars 2011

Några rader kring en bok om "The Boss"

Richard Ohlssons "När Springsteen kom till stan : två kvällar som skakade Ullevi" (Recito Förlag, 2010) är en mycket bra bok. Den är klok, sympatisk, trevlig och mycket intressant. Den är visserligen tunn (bara på c:a 90 sidor), men den är ändå innehållsrik och mycket läsvärd. Man måste inte vara en hängiven Springsteenbeundrare för att kunna gilla boken.


Jag associerar gärna till Tommy Randers och Håkan Sandblads "Rockens roll" - en oumbärlig bok från 1975 om rockens historia och dess roll i ett socialt sammanhang. Även Ohlsson sätter på ett förtjänstfullt sätt in musiken i ett större sammanhang. Man skall ta pop och rock seriöst. Det är något som berör väldigt många människor dagligen.

Bokens disposition kan tyckas lite egendomlig. Exempel: efter ett förord på två sidor kommer en inledning på 25 sidor. Men det är inte vilken inledning som helst. Här ges en beskrivning av omkringliggande faktorer vid tiden för Springsteens debut, genombrott, succé och fortsatta karriär. Det handlar om klassamhälle, den amerikanska drömmen, krossade illusioner m.m.

De två kvällarna som åsyftas i undertiteln är de legendariska kvällarna i början av juni 1985 då Bruce Springsteen & The E Street Band fick Ullevi att bokstavligen skälva.

Det märks att författaren är kolossalt insatt i sitt ämne. Han anlitar flera tillförlitliga källor och han håller inte tillbaka sitt engagemang. Om man tidigare har varit ljumt intresserad av Springsteen torde man bli klart mera intresserad efter att ha läst den här boken.

Trogna läsare av denna blogg vet att jag inte slösar med höga betyg. En bok som Ian MacDonalds "En revolution i huvudet" är i min värld absolut värd högsta betyg - en femma. Ohlssons bok är värd en fyra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar