söndag 24 april 2016

Dagens citat

"Vi förutsätter följande:
1. Varje individ har haft föräldrar (eller föräldrasubstitut) och latent bär han med sig en uppsättning av handlingsdispositioner och attityder, som representerar föräldrarnas egenskaper som han uppfattade dem (...) Med andra ord: Varje individ bär en Förälder inom sig.
2. Varje individ (...) är förmögen till objektiv databehandling, om det rätta jagtillståndet aktiveras (...) Varje individ har alltså ett Vuxenjag.
3. Varje individ bär från tidigare år med sig fixerade reaktionsmönster, som kommer att aktiveras under vissa betingelser. (...) Med andra ord: Varje individ har ett Barnjag." (s. 23)

"Enkla komplementära transaktioner uppträder oftast i ytliga sociala relationer och sysselsättningar och avbryts lätt av enkla korstransaktioner. En ytlig relation kan i praktiken definieras som en relation begränsad till enkla komplementära transaktioner. Sådana relationer uppstår i aktiviteter, ritualer och tidsfördriv. De transaktioner som styrs av vårt undermedvetna är mer komplexa. De engagerar mer än två jagtillstånd samtidigt. Det är denna kategori som ligger till grund för spelen." (s. 31)

(Ur Eric Bernes bok "Så bär vi oss åt : studier i mänskliga attityder", pocketupplagan 1975.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar