måndag 30 maj 2016

Dagens citat

"Mycket enkelt sett uttrycker ekvationen att massa och energi är likvärdiga. De är två olika former av samma sak: energi är frigjord massa; massa är energi som väntar på att släppas lös. (...) det finns en kopiös mängd - en verkligt enorm mängd - energi bunden i alla materiella ting." (s. 118)

"Varenda atom du har i dig har nästan säkert passerat igenom flera stjärnor och ingått i miljontals organismer på väg mot att bli du. Var och en av oss består av så många atomer och blir så intensivt återbrukade efter döden att ett betydande antal av dina atomer - upp till en miljard i var och en av oss, har det sagts - en gång i tiden förmodligen tillhörde Shakespeare." (s. 129)

"Många fysiker ogillade kvantteorin eller åtminstone vissa aspekter av den eftersom den innehöll så många underligheter. Främst bland dem var Einstein. Det var inte lite ironiskt, eftersom det var just han som under sitt annus mirabilis, 1905, så övertygande hade förklarat hur ljusfotoner ibland kunde uppföra sig som partiklar och ibland som vågor. Den tanken var själva centrum för den nya fysiken." (s. 140)

"Att slumpmässiga händelser skulle åstadkomma ens ett enda protein borde vara närmast osannolikt - som att en virvelvind far genom ett skrotupplag och lämnar efter sig en komplett jumbojet. Den målande liknelsen är Fred Hoyles." (s. 259)

(Ur Bill Brysons bok "En kortfattad historik över nästan allting", pocketupplagan 2011.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar