söndag 31 oktober 2010

10 på 2

Sedd:


Snacka om bred episk berättelse. Om det verkligen har hänt, så är det desto mera enastående. Historien bakom filmen "De tio budorden" behöver väl ingen närmare beskrivning. Men egentligen hade det varit mera adekvat att döpa filmen till "Moses liv" eller något liknande.

Filmen skulle kunna kallas pretentiös. Men i så fall pretentiös på ett bra sätt. Hur skall man f.ö. kunna skildra dessa händelser utan att bli kallad pretentiös? Det som händer är ju fullständigt unikt och går inte att överträffa. Nej, här finner jag det pretentiösa tilltalet helt i sin ordning. Filmen är ett mycket bra hantverk och med tanke på att den hade premiär 1956, så måste den också anses vara tekniskt skickligt gjord. Exempelvis är scenerna då havet delade sig och när Moses tog emot budtavlorna mäktiga att se än i dag. Och de 220 minuter filmen varar känns inte överdrivet långa. (Dock blir det aningen oavsiktligt komiskt när filmen inleds med någon sorts musikaliskt preludium och avslutas med dito efterspel.)

Visst kan jag förstå ifall Monty Python har hämtat inspiration från den här filmen - om det nu är fallet (vilket jag inte vet). Filmen skulle kunna ha gett dem uppslag till olika scener i "Life of Brian" och "Jakten på den heliga Graal". Det är nämligen lätt att göra parodi på den här filmen - därför att den liksom "tar i" så oerhört. Men det gör den inte sämre. Den får en fyra i min bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar