söndag 4 april 2010

Den imperialistiska genen

Vi människor verkar vara försedda med en imperialistisk gen. Förr fick den tydlig gestalt i och med alla våra erövringsfärder - när vi vita europeer gav oss ut på våra koloniseringar. Missförstå mig inte nu. Inte bara europeer har varit erövrare. Jag började ju denna bloggpost med "Vi människor".

Numera är vår imperialism mera förfinad, raffinerad, sofistikerad. Vi åker utomlands med "all inclusive" och tror oss gynna det lokala näringslivet. Bullshit. Vi åker utomlands och inbillar oss att vi gör oss "beresta" och "världsvana". Vi är egentligen bara ute efter att skaffa oss troféer. Vi visar upp foton och souvenirer från våra resor på samma sätt som jägare visar upp sina horn och hudar.

Och konsumismen? Den är en variant av imperialismen. Vad är det vi i själva verket vill uppnå genom vårt "shoppande"? Bekräftelse. Utfyllnad av tomhet. Om vi inte kan visa vår betydelse på något annat sätt, så kan vi i alla fall visa den genom att ständigt köpa nya saker. I stället för att gå ut i skogen och fälla ett vildsvin när vi är hungriga, så tar vi oss till affären och köper varor som vi inte behöver.

Aldrig är vi nöjda med det vi har. Hela tiden skall vi ha mer och mer och mer. Vi roffar och skaffar oss saker och upplevelser. Vi får aldrig tillräckligt. Vi är konsumistiska imperialister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar