onsdag 21 april 2010

En bra bok om kreativitet

"Redan 1959 fanns över hundra definitioner. I den här översiktliga och klargörande skriften tar Göran Ekvall upp begreppet till granskning." (Citerat ur pärmens baksida) Så är det. "Kreativitet och kreativ problemlösning" (1983) reder ut en hel del kring kreativitet.


Låtom oss börja med en definition formulerad av Ellen Bach (1971):
"Kreativitet kan definieras som en individs förmåga att komma med nya och originella produkter och idéer. En kreativ individ är en person som kommer med särskilt många sådana." (s. 9)

Följande krav måste enligt flera psykologer kunna ställas på en kreativ produkt:
* nyhet

* nyttighet

* elegans (s. 11ff)


Följande egenskaper är några av dem som utmärker den kreativa personligheten:
* en hög grad av motivation

* uthållighet

* intellektuell nyfikenhet
* strävan efter självförverkligande
* självständighet
* en större tolerans för oklara, ostrukturerade situationer och förhållanden (s.22f)

Hur mäter man kreativitet? På flera olika sätt är det möjligt. Flera test mäter vad den berömde kreativitetsforskaren Guilford kallade divergent tänkande. "Det allra vanligaste av dessa test går helt enkelt ut på att man ber försökspersonen räkna upp så många användningsmöjligheter för ett visst föremål som han kan komma på under en kort tidsperiod, t.ex. tio minuter. (...) Ett annat vanligt kreativitetstest vill få individen att föreställa sig olika tänkbara konsekvenser av en viss händelse eller situation." (s. 31)

Ett kapitel i boken handlar om hur man underlättar för kreativitet inom en organisation. Mycket kortfattat kan man hävda: "Öppenhet, förtroende och stimulerande samspel uppges vara de viktigaste positiva faktorerna, konservatism och auktoritärt beteende från överordnade anges som en betydelsefull hämmande faktor." (s.53)

Ett begrepp som man inte gärna kan kringgå när man sysslar med kreativitet är "icke-konformistisk". Personer med denna egenskap kan stå emot grupptryck och lämna självständiga svar. De utmärks av följande egenskaper:
"1. De presterar goda resultat på intelligenstest.
2. De är originella i sina tankeprocesser och problemlösningar.
3. De är 'jag-starka', har god känslomässig stabilitet och stresstålighet.
4. De har gott självförtroende och besväras inte av ångest eller mindrevärdeskänslor.
5. De är välavvägda i sina sociala attityder och beteenden; sådant som tolerans, ansvarskänsla, dominans. De har inga störda eller beroende relationer till andra människor." (s. 73)

Nu dags för ett riktigt långt citat. I boken har jag skrivit "Just det!" och "Rätt!" i marginalen bredvid detta:
"En kreativ tanke rinner alltid upp i en enskild hjärna. Givetvis har denna hjärna magasinerat kunskaper, erfarenheter och intryck från andra, men det gör ju inte den kreativa impulsen till en kollektiv produkt. Förslagsställarens rätt att känna sig i stånd att med egen mental kapacitet påverka utvecklingen måste erkännas, om man vill behålla och dra nytta av hans kreativitet. (...) då måste kollektivet erkänna den enskilda människans psykologiska rätt till sina tankeprodukter. (...) Om inte detta autonomibehov hos den enskilda människan beaktas utan all förändring och utveckling betraktas som sprungen ur en gruppsjäl, då riskerar man att förstöra de kreativa möjligheterna." (s. 84)

Så sant, så sant...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar