tisdag 13 april 2010

En god gammal psykologibok

Nu sätter jag upp ett nytt mål för mig själv: jag skall ge ett boktips per dag. Tufft? Ja. Vi får se hur länge jag klarar av det. I dag tipsar jag om George Weinbergs "Gör dig själv" (Corona, 1979).
Nu finns det hur många böcker som helst om hur man kan/bör/skall/måste bli en "bättre" människa. Det är nästan omöjligt att veta vilka som är seriösa och vilka som är ren geschäft. Geschäft? Ja visst. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna på människors osäkerhet och missnöje med sig själva.

Den här boken tror jag dock hade ett ärligt och gott uppsåt. Bokens grundprincip är denna: "Var gång du handlar ger du ökad styrka åt den idé som motiverade handlingen". (s. 11)

Bokens kapitelrubriker ger goda vinkar om bokens innehåll. Exempel: "Ett trauma kan vara till nytta", "Att vänja sig av med ovanor", "Hur man handskas med irriterande människor", "Konsten att framföra klagomål", "Konsten att ta kritik", "Vad kan man göra åt sin blyghet?" och "Kreativitet - en egenskap att vårda och underhålla".

Dags för citat!

"En fallgrop i livet som nästan alltid medför tvångshandlingar är att man kräver för mycket av sig själv. Om du sätter upp en orealistiskt hög standard för vad du ska prestera kommer du oundvikligen att känna dig misslyckad. Det förebygger du främst genom att hålla dina åtaganden inom rimliga gränser. Tänk efter: vilka krav kan rimligtvis ställas på mig här i livet? Fyller jag dessa krav? (...) De orimliga krav man ställer på sig själv tar ofta formen av att man ägnar för mycket tid och kraft åt andra." (s. 68)

"Deprimerade människor kan bota sig själva. Depression är en vana och folk gör sig kvitt vanor - genom att sluta med dem, trots att de från början klagade över att de omöjligt kunde sluta." (s. 72)

"Engagera dig så mycket du kan i det som händer omkring dig. Om du håller dig i periferin skapar du hos dig själv en känsla av att varken du eller det som händer är av någon större betydelse." (s. 138)

Weinberg citerar avslutningsvis gestaltterapeuten Fritz Perls: "En terapi som orienteras mot det förflutna är maktlös därför att de varför som ligger bakom patientens neuros i själva verket förklarar mycket lite. Varför leder en situation till neuros hos A medan samma situation lämnar B oberörd?" (s. 199)

Vidare - Weinberg själv: "Enbart insikten i barndomens relationer förändrar inte på något sätt personligheten. Det kan bara förändrade handlingsmönster göra." (s. 199)

"(...) behaviorismen, den psykologi som B. F. Skinner gjorde populär, är en katastrof. (...) Det är valet, strävan mot ett mål, som åstadkommer förändring eller förstärkning." (s. 205)

Det är just det den här boken går ut på: Du kan förändra dig själv och ditt sätt att vara, tänka och känna genom nya och andra handlingar. Annorlunda uttryckt: Först ändrat beteende, sedan ändrad själ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar