fredag 23 april 2010

Om en bok av Erich Fromm

I min förra blogg skrev jag om en annan bok av Erich Fromm - nämligen här. Nu tänkte jag att det kunde vara dags att skriva om Fromm igen. Han har ju faktiskt betytt en hel del för min utveckling. Mitt val faller på "Är människan ond eller god?" (Engelsk originalupplaga 1947, denna upplaga 1982).


I ett kapitel beskriver Fromm karaktärstyper och deras "improduktiva orienteringar".
a) Den receptiva orienteringen

"(...) överlämnade åt sig själva känner de sig paralyserade. (...) De är inte bara beroende av auktoriteter för upplysning och hjälp utan av människor över huvud taget för att få stöd av olika slag. De känner sig förlorade när de är ensamma (...)" (s. 61)

b) Den exploativa orienteringen

"Bristen på originella idéer eller självständiga skapelser hos i övrigt begåvade människor har sin förklaring i denna karaktärsorientering (...) Deras hållning präglas av en blandning av fientlighet och lust att parasitera. (...) finner man här misstänksamhet och cynism, avund och svartsjuka." (s. 63)

c) Den snåla orienteringen
"Att älska betyder för dem väsentligen att äga; de ger inte själva någon kärlek utan försöker skaffa sig den genom att ta den 'älskade' i besittning. (...) ett pedantiskt ordningssinne (...) tvångsmässig punktlighet (...) I deras förhållande till andra utgör förtrolighet en fara; för att vara trygg måste man antingen dra sig tillbaka eller helt ta en annan person i besittning." (s. 63ff)
d) Den affärsmässiga orienteringen
"(...) uppfattningen av en själv som en vara och ens värde som ett bytesvärde (...) drivs man att hänsynslöst jaga efter framgång (...) Hennes prestige, anseende, framgång, det förhållandet att hon är känd av andra såsom en bestämd person blir ett surrogat för den äkta känslan av identitet." (s. 65ff)


Så långt det improduktiva. Vad menar då Fromm med produktivt? Jo:
"Produktivitet är en hållning som varje människa är i stånd till, såvida hon inte är psykiskt och emotionellt hämmad." (s. 79)

"Den produktiva verksamheten karakteriseras av en rytmisk växling mellan arbete och vila. Produktivt arbete, produktiv kärlek och produktivt tänkande är bara möjliga om en människa, när så behövs, kan bli stilla och ensam med sig själv. Att kunna lyssna till sitt eget inre är en förutsättning för att kunna lyssna på andra (...)" (s. 96)

Senare i boken beskriver Fromm "problem i den humanistiska etiken" - om själviskhet kontra självkärlek, om samvete, lust och lycka m.m. I det speciella kapitlet "Är människan ond eller god?" formulerar han sig så:
"Om livets drift att växa, att leva blir hämmad, undergår den på så sätt uppdämda energin en förvandlingsprocess och övergår till en livsfientlig energi. Destruktivitet är en följd av att livet inte levs." (s. 180)

Jag tolkar det som ett svar på titelfrågan med: "Det beror på omständigheterna".

För att göra en lång historia lite kortare: här har vi en mycket läsvärd bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar