tisdag 11 oktober 2016

En omvärdering

Tidigare har jag tyckt, att Illustrerad vetenskaps IQ-test inte borde få kallas IQ-test - eftersom det är ett test på mer än det vi kallar intelligens. Jag tänkte, att ett Mensa-test var "the shit" när det gäller att mäta IQ. Men nu har jag tänkt nytt.

Så här: det är bättre att få t.ex. 132 på Illustrerad vetenskaps test än att få 132 på Mensas test. Hur så? Jo: IV testar mera än förmågan att se mönster i progressiva matriser - som är fallet i ett Mensa-test. Klarar man sig bra på IV:s test, så säger det mera än om man får samma poäng genom Mensa. 

Man kan också formulera det så här: jag hyser större respekt för en person som får ett högt resultat på IV:s test än en person som får samma poäng på Mensas test. 

Och: enligt Illustrerad vetenskap platsar jag i Mensa. Gissa om jag spinner.

lördag 13 augusti 2016

Brytpunkt

Det känns ganska meningslöst att blogga. Det dyker ju aldrig upp några reaktioner. Det är mänskligt att vilja bli bekräftad och få lite uppmärksamhet. Vad en del personer har svårt för att begripa är att det egentligen inte först och främst handlar om bekräftelsebehov och uppmärksamhetstörst. Det handlar i själva verket om att jag är så full av liv, lust, idéer, infall och energi att det s.a.s. skulle koka över inuti mig om jag inte finge utlopp för allt möjligt. Jag skulle bli galen om jag inte ständigt fick vara kreativ och meddelsam. 

Det här handlar om ett behov av att meddela sig. Detta mitt behov är kanske sjukligt stort i era ögon, men i så fall behöver ni ju inte vara här. Om man meddelar något, så förväntar man sig någon sorts respons. Man vill ha reaktioner. Om man inte får det, så vänder man sig åt något annat håll för att få dem. Man vill veta om man är på rätt spår eller om man är "ute och cyklar". Likgiltighet är knäckande.

Man kan också formulera det så här: Det handlar om att ge och ge och ge. Man förväntar sig att då få åtminstone något litet tillbaka. Men om man aldrig får någonting tillbaka, så tappar man intresset för att ge.

lördag 30 juli 2016

Mishmash

Ibland undrar jag hur vissa butiker m.m. kan fortsätta existera. Hur går det ihop? Nu tänker jag särskilt på en del konstiga ställen där man kan undra vad allting går ut på. Det är mest väldigt underligt.

Det är mishmash, ett kolossalt sammelsurium med rappakalja. Men det anses fiiint! Om ni frågar mig, så vill jag kalla det kitschig loppmarknad. Men dit kommer fina folket och beundrar allt möjligt strunt.

"Livsstilsbutik", "heminredning", "trend & design", "kläder & smycken", "antikt & kuriosa", "blomsterkreationer" och "butik & galleri" - allt finns där i en total brist på ordning och sammanhang. 

Vad är affärsidén? Vad är imagen? Vad är profilen? Det är helt planlöst och total förvirring råder. Vad är den röda tråden? Vad vill man? Vintage, retro och modernt blandas hej vilt. Tillfälliga lösningar har blivit permanenta. Man spretar åt alla möjliga håll och är inte riktigt bra på någonting. 

Där samsas lerkrukor med plantor, örter, kryddor, senap, honung, kläder, keramik, porslin, statyer som är usla kopior av kända verk, små byster föreställande Buddha, små änglafigurer, tavlor som kunde ha tagits från Hötorget etc. Allt i en kaotisk röra.

Jag blir bara fnoskig av all denna flummighet och flyr fältet så fort jag kan. Inte en enda krona lägger jag på sådant krimskrams.

tisdag 26 juli 2016

Het potatis

Jag tror, att vi måste prata om porr. Det här med gruppvåldtäkter kommer inte ur tomma intet. Någonstans måste vissa unga män ha fått för sig att gruppvåldtäkter kan vara helt OK. Förklaringen heter internet.

Nu kan ju var och varannan människa titta på hårdporr i sin smartphone. Och där döljs ingenting. Allt kan man se. Och man kan lätt få intrycker att vi i västerlandet är fullständigt sexgalna - att vi har lust att ha sex med vem som helst, när som helst och hur som helst. Kvinnor tycks njuta hämningslöst och helt utan någon skam i kroppen av att bli penetrerade både här och där. Och kronan på verket är när mannen får sin sädesuttömning. 

Alltså: det är inte speciellt konstigt om pojkar och unga män surfar efter porr på nätet och sedan tror att alla flickor och kvinnor är med på nästan vad som helst när det gäller sex. Det är inte särskilt förvånande. Av hur många porrsidor som helst kan man få det intrycket.

Så vad gör vi? Det går inte att tiga ihjäl problemet. Ämnet måste upp till ytan. Pojkar och unga män måste lära sig hur vi beter oss. De får inte inbilla sig att flickor och kvinnor längtar efter "gangbang" och "facial cumshots" och allt möjligt annat i den vägen. 

onsdag 13 juli 2016

Nu räcker det

Det får räcka nu med alla citat ur böcker. I fortsättningen skall jag bara försöka återgå till mitt gamla vanliga bloggande om ditt och datt. Ha tålamod, så får vi se vad som händer.

tisdag 12 juli 2016

Dagens citat

"'Jag är bara anträffbar i mina skrifter, ej personligen.'
Brev till René Schickele, från Stockholm den 2 augusti 1908. Schikele var en tysk författare, som bl.a. redigerade tidskriften Das neue Magazin. (Original på tyska.)" (s. 21)

"'(...) frihet är skaldens livsluft. Därför icke stanna i någon skola eller riktning; ämnet du behandlar skall ge sin form, och de fria konsterna tåla inga lagar, utan äro sina egna lagstiftare...'
'Svarta Fanor' (1907), 22:a kapitlet. Ur Smartmans efterlämnade brev till sin son (bokens avslutning)." (s. 98)

"'Han skrev böcker, men ingen visste varför. Där fanns intet patos, varken hat mot det låga och lögnaktiga, eller kärlek till det stora, starka och sanna.' (...)
'Svarta Fanor' (1907), 'Zachris' (Lars Petter Zachrisson) är Strindbergs främsta hatobjekt i denna hans (av de drabbade) mest avskydda bok. Under förklädnaden är det meningen att man lätt skall känna igen Strindbergs tidigare förtrogne, diktaren och romanförfattaren Gustaf af Geijerstam (1858-1909)." (s. 106)

(Ur boken "Jag är en djefla man som kan göra många konster : August Strindberg om sig själv, medmänniskor och omvärld : citat valda och kommenterade" av Per-Anders Hellqvist, 1994.)

måndag 11 juli 2016

Dagens citat

"Blonde on Blonde är präglad av melankoli och en känsla av att vara trött på alla världsliga ting. (...) 
Paranoians demoner väller ut från Blonde on Blonde som råttor från ett pesthärjat skepp (...) Stämningen är klaustrofobisk. (...) Syret håller på att ta slut. (...) Det finns ingen väg ut. (...) 
Utan tvekan såg han det som sitt sextiotalsmästerverk." (ss 174f)

"I 'Visions of Johanna' är Dylan prinsen av Danmark på sitt vresigaste humör. (...)
'Visions of Johanna' är Dylans hallucinatoriska mästerverk (...)" (s. 179)

"Allt som Dylan gör är 'under konstruktion'. Han själv är 'under konstruktion'." (s. 369) 

(Ur David Daltons bok "Det är inte mig ni söker : jakten på Bob Dylan", pocketupplagan 2013.)

söndag 10 juli 2016

Dagens citat

"Beläggen för Nya Testamentets autenticitet är bättre än för många klassiska författares skrifter som ingen kommer på tanken att ifrågasätta. Om Nya Testamentet vore en samling sekulära skrifter skulle autenticiteten vara bortom varje tvivel (...)" (s. 44)

"Newton var själv kristen och hävdade att tro och vetenskap var förenliga (...)" (s. 92)

"Jesus utgångspunkt var Gudsrikets (himmelrikets) etik. Utifrån den gjorde han uppror mot de rika, mot den religiösa makten, mot den bristande jämlikheten, mot bruket av våld och mot religionen." (s. 218)

"En del av vittnena skulle senare offra sina liv för sin tro på den uppståndne Kristus. Det gör en förfalskning otrolig." (s. 299)

(Ur Sören Wibecks bok "Jesus : jude, rebell, gud?", 2008.) 

lördag 9 juli 2016

Dagens citat

"Han kritiserade människorna hårt. Han var arg. Folk tänker inte på honom på det sättet, men det är för att de inte läser Bibeln. Han hade en rättfärdig vrede. Han brydde sig om de förtryckta och utnyttjade." (s. 18)

"(...) en encellig organism är mer komplicerad än något som vi har kunnat återskapa med hjälp av avancerade datorer." (s. 102)

"Alla de tre stora, monoteistiska religionerna - kristendomen, judendomen och islam - anser att mirakel är något som bekräftar ett budskap från Gud." (s. 141)

"Bibeln säger att om du söker Gud av hela ditt hjärta så finner du honom säkert. Säkert. Det är den som vill lära känna Gud som Gud visar sig för." (s. 256)

(Ur Lee Strobels bok "Fria eller fälla? : en reporter ställer kristen tro mot väggen", 2003.)

fredag 8 juli 2016

Dagens citat

"Synd och kärlek tycks oss oförenliga, men Gud har försonat dessa två. Han låter synden bli en orsak till större kärlek. För dem som tror." (s. 106)

"Gud behöver aldrig försonas med oss. Han är ju aldrig bitter. Han är alltid kärlek (...)" (s. 219)

"Du kan inte övervinna det negativa genom att ständigt fästa blicken på det, utan endast genom att utveckla det positiva." (s. 271) 

(Ur Wilfrid Stinissens bok "I dag är Guds dag", pocketupplagan 2008.)

torsdag 7 juli 2016

Dagens citat

"Efter en halvtimme kom lotsen. Det är omöjligt att tänka sig en större kontrast till resten av min besättning. Han var över 50 år gammal, kortsnaggad, hade skärmmössa och oinfattade glasögon och skarpa blå ögon. Medan han skakade av sig regnet frågade han mig var Sea Dart låg. 
'Där', svarade jag och pekade på min lilla båt vars däck inte nådde upp till kajkanten.
Ett ögonblick stod han och stirrade på min farkost och sade sedan: 'Den? Fan också, jag trodde att det var er jolle. Varför tar ni inte över henne på järnvägen?'
'Har inte råd.'
'I helvete jag tänker ta den här jäkla leksaken genom kanalen!'
'Då får jag väl ge mig av igen och segla runt Kap Horn, eller hur?'
'Ååååh, Herre Gud, då får vi väl sätta igång då.'
'Varför inte ta det lugnt några minuter tills det slutat regna? Jag har just kokat kaffe.'
(...)
Så gick det till när Sea Dart blev den första båt som seglat genom Panamakanalen." (ss 176f)

(Ur Tristan Jones' bok "En otrolig seglats", 1981.)

onsdag 6 juli 2016

Dagens citat

"(...) den franske tolstojanen Lechartier har ingalunda varit ensam om att förklara att 'anarkins verklige grundare var Jesus Kristus, och ... det första anarkistiska samhället var apostlarnas'." (s. 31)

"Mänskligheten är en, underkastad samma villkor, och alla människor är jämlika. Men alla människor är olika, och i sitt innersta hjärta är varje människa i själva verket en ö." (s. 195)

"I detta fasthållande vid att frihet och andligt självförverkligande är ömsesidigt beroende och att den ena inte kan leva utan det andra ligger den äkta anarkismens yttersta lärdom." (s. 388)

(Ur George Woodcocks bok "Anarkismen", 1964.)

tisdag 5 juli 2016

Dagens citat

"(...) man skall söka sin make och maka utanför sitt eget samhälle. Detta som kallas exogami praktiseras hos många s.k. primitiva folk och verkar starkt fredsbevarande." (s. 42)

"(...) att tillämpad forksning bara kan bli riktigt bra i nära samarbete med dem som har politisk erfarenhet, säger sig självt. Mycket av fredsforskningens framtid kommer därför att vara beroende av om detta samarbete kommer till stånd." (s. 60)

"Om man önskar ett jämlikhetssamhälle där alla har samma rang måste detta uppnås genom metoder vilka gör att element som rangordnats lågt i ett sammanhang rangordnas högt i ett annat (kompensation) eller genom att låta individer som har en hög rang under en viss tid få en lägre rang vid ett senare tillfälle (rotation)." (ss 67f)

"Aggression uppstår lättast i sociala positioner som befinner sig i rangobalans." (s. 71)

(Ur Johan Galtungs bok "Fredsforskning", 1967.)

måndag 4 juli 2016

Dagens citat

"Man är det man gör och inte det man vill." (s. 155)

"(...) krigets verkliga ansikte är flabbande män som våldtar." (s. 162)

"Det är som om vi trodde att kapitalet ville oss väl." (s. 240)

"Socialismen är tanken om att allt vi har och äger, det har vi gemensamt. Vi är alla ansvariga för alla och det finns ingen gräns där detta ansvar upphör, bara vår egen oförmåga och rädsla." (s. 278)

"Det finns inget försvar för ökade orättvisor." (s. 318)

(Ur Johan Ehrenbergs bok "Socialismen, min vän", 2000.)

söndag 3 juli 2016

Dagens citat

"Föreställningen att människor i dag 'har alla möjligheter' (...) är förstås en illusion, som många tyvärr tror på, med den naturliga följden att man förebrår sig själv när man upplever att man inte räcker till." (s. 15)

"Skratt är enligt Seneca en nyttig respons på sådant som annars skulle göra oss arga." (s. 85)

"Romaner kan påminna dig om hur lite du faktiskt kan kontrollera här i livet och samtidigt kan de visa dig hur sammanflätat ditt liv är med sociala, kulturella och historiska processer." (s. 103)

(Ur Svend Brinkmanns bok "Stå fast", 2015.)

lördag 2 juli 2016

Dagens citat

"Stenen var borta för att alla skulle se att graven faktiskt var tom." (s. 14)

"(...) Markusevangeliet skrivits redan på 40-talet, då ögonvittnena fortfarande levde." (s. 63)

"(...) evangelisterna beskrev den verklighet de själva sett - eller den verklighet andra ögonvittnen upplevt och berättat om." (s. 64)

"Kyrkans gemenskap är en gemenskap av förlåtna syndare. (...) Vi är alla drabbade av det som gör oss mindre mänskliga än vad Guds avsikt var." (s. 135)

(Ur Dag Sandahls bok "Jesus : motspänstig medmänniska", 2004)

fredag 1 juli 2016

Dagens citat

"Kierkegaard är en av de mest betydelsefulla tänkarna under 1800-talet." (s. 17)

"Det är en huvudpunkt i Wittgensteins lära, att mening går före sanning. Först måste jag förstå en sats för att sedan kunna avgöra, om den är sann eller falsk." (s. 135)

"Det sägbara är allt, som kan tänkas vara eller icke vara fallet. Den del av det sägbaras område, som verkligen är fallet, är världen." (s. 139)

(Ur G. H. von Wrights bok "Logik, filosofi och språk : strömningar och gestalter i modern filosofi", pcoketupplagan 1965.)

torsdag 30 juni 2016

Dagens citat

"Goethes åsikt är tydlig. Den makt, som mänsklig kunskap skänker, är inte som sådan ett ont. Den blir ett ont, om människan i sin förtjusning (...) stannar för att njuta frukterna av sitt verk utan att inse dess ofullkomlighet eller känna längtan efter något bättre. går människan under. Så länge hennes oro jagar henne, har hon hopp." (s. 56)

(Ur Georg Henrik von Wrights bok "Humanismen som livshållning", pocketupplagan 1990.)

onsdag 29 juni 2016

Dagens citat

"Ludwig Wittgenstein (...) ansågs under barndomen vara den minst begåvade av syskonen." (s. 21)

"Logiken (...) läran om vad som förutsätts för att vi över huvud taget ska kunna säga något meningsfullt." (s. 59)

"Han sjönk ofta ner i djupa depressioner (...) ständigt levde på gränsen till mentalsjukdom." (s. 98)

"(...) satsen är en bild som läggs som en linjal längs något i verkligheten." (s. 125)

(Ur Gunnar Fredrikssons bok "Wittgenstein", pocketupplagan 1994.)

tisdag 28 juni 2016

Dagens citat

"Den högsta nivå som de intelligentaste apor kan nå upp till på bestämda områden motsvarar ett 6-7-årigt barns." (s. 16)

"(...) det finns forskare, som har definierat genialitet såsom förmågan att se analogier." (s. 88)

"En kreativ begåvning är non-konformistisk, självtillräcklig, inåtvänd, radikal och intolerant - med andra ord en typ av människa, som inte ger något fördelaktigt intryck på kamrater, lärare och arbetsgivare." (s. 98)

(Ur Kaj Spellings bok "Intelligens och tänkande", 1969.)

måndag 27 juni 2016

Dagens citat

"Det är i själva verket otroligt (för att inte säga direkt genant) hur lite Popper har att säga om värden och hur bleklagt det lilla är som han säger." (s. 25)

"Livet är ett fenomen av engagemang. Om vi undviker engagemang, undviker vi livet självt." (s. 47)

"Vetenskapen accepterar okritiskt och utan att skämmas något slags voodoo, som går under benämningen vetenskaplig metod." (s. 67)

"(...) visdom är kunskap upplyst av kärlek, innesluten i medlidande, luttrad av lidande." (s. 167)

(Ur Henryk Skolimowskis bok "Ekofilosofi : att forma en ny livstaktik", 1982.)

söndag 26 juni 2016

Dagens citat

"Som det oändliga väsendet med en oändlighet av attribut uppfattar Spinoza substansen Gud. Spinozas Gud är därför inte personlig, utan det väsen som ligger till grund för allt och omfattar allt, och inte kan tilläggas mänskliga egenskaper." (s. 65) 

"Upplevelsen av existensen som människans verklighet är kärnan i den moderna existensfilosofin.
Sören Kierkegaard är den förste som har gett existensbegreppet detta delvis nya innehåll. 'Subjektivitet', 'existens', 'existentiellt tänkande' blir hos honom kampbegrepp som står i klar och medveten opposition till Hegels filosofi." (s. 220)

(Ur H. K. Schjelderups och A. H. Winsnes' bok "Europas filosofi : från medeltiden till nutiden", 1965.)

lördag 25 juni 2016

Dagens citat

"(...) Walter Benjamin har rätt, när han hävdar att individerna i dessa ledande grupper i vårt samhälle, som inbillar sig vara fruktansvärt unika som människor, drivs framåt av en blind och enfaldig massinstinkt, vinstbegäret kombinerat med speldjävulen." (s. 33)

"För den som det minsta följer debatten är det uppenbart, att journalister nästan enbart orkar läsa andra journalisters artiklar, nästan aldrig några böcker. Därigenom blir de så ytliga, som tidningsartiklar nästan alltid är." (s. 42)

"Människor har en enastående förmåga att övertyga sig själva om vikten och värdet av det, som de själva arbetar med. Kanhända är det denna känsla, denna självöverskattning på gränsen till fanatism, som är vårt verkligt stora problem i tillvaron." (s. 183)

(Ur Gunnar Adler-Karlssons bok "Adrenalinstinna hannar : om männens makt i samhället", 1985.)

torsdag 23 juni 2016

Dagens citat

"Intuitiva omdömen når man inte fram till steg för steg utan på ett ögonblick. De tar för det mesta hänsyn till en stor mängd data parallellt utan att väga varje faktor för sig." (s. 30)

"Medan skolorna struntar i eller till och med nedvärderar intuitionen, så förblir den ett nödvändigt element i allt kreativt tänkande och själva nyckeln till framgång på alla områden." (s. 55)

"Både stamning och dyslexi inträffar mycket oftare hos personer som har blandad dominans, exempelvis personer som är högerhänta och vänsterfotade-" (s. 88)

"Om det är en verbal fråga brukar blicken vandra åt höger som ett tecken på att vänster hjärnhalva aktiveras. Om det är en fråga som kräver rumstänkande brukar ögonen för det mesta röra sig åt vänster." (s. 158)

(Ur Thomas R. Blakeslees bok "Högra hjärnan : en ny syn på det omedvetna själslivet och dess skapande förmåga", pocketupplagan 1986.)

onsdag 22 juni 2016

Dagens citat

"(...) i hjärnan finns information lagrad som motsvarar 500 uppsättningar av Encyclopedia Britannica" (s. 13)

"Hjärnan hos människor som klarar sig bra på intelligenstestet förbrukar faktiskt mindre energi än hjärnan hos dem som får sämre resultat, och detta anses bero på att nervbanorna fungerar effektivare." (s. 75)

"Magsyran är ett av de starkast frätande ämnen man känner till: den kan lösa upp rakblad och andra små metallföremål på mindre än en vecka." (s. 157)

"Den längsta perioden en människa kan överleva utan föda är omkring 60 dagar. (...)
Utan vätska klarar man sig i genomsnitt bara omkring sex dagar." (s. 164)

(Ur Marc McCutcheons bok "Kompassen i näsan : och andra förbryllande fakta om människan", 1992.)

tisdag 21 juni 2016

Dagens citat

"Sartres frihetslära vittnar om föga sinne för den svaga och avvikande människan. Det är en obarmhärtig inställning som kommer till uttryck. (...) Livet är en djungel där man antingen härskar eller behärskas. Barmhärtighet och medkänsla hör vi aldrig talas om, kärleken är en absurd idé, och våld kan vara ett medel till inre frigörelse." (s. 59)

"(...) värdenihilismen (...) För det första är det oriktigt att normativa satser alltid uttrycker känslor, eller att de nödvändigtvis gör det i högre grad än faktuella satser. (...) Huruvida en sats uttrycker känslor beror inte på om den är normativ eller faktuell, utan på om den berör ett känsligt och kontroversiellt ämne, och på om den som uttalar satsen har känslor förbundna med saken som han inte håller tillbaka. För det andra är det oriktigt att en sats som uttrycker känslor inte kan vara sann eller falsk." (s. 144)

"Socialdarwinismens - och nazismens - lära om att den starke skall härska över den svage, och att den svage är föraktlig därför att han låter sig behärskas, är uttryck för tendenser som är djupt förankrade i våra västerländska demokratier, och i oss själva." (s. 210)

"Om vi inte menar detta, måste vi nämligen hävda att den som inte klarat sig i konkurrensen har sig själv att skylla, han fick samma chans som vi andra men tog inte vara på den. Men hur vet vi att han var i stånd att utnyttja chansen? Kanske han inte uppfattade den lika klart som den som begagnade sig av den? Skall vi förebrå honom för att han inte uppfattade tillräckligt klart? Kanske var han inte stark nog? Skall vi förebrå honom för att han var svag?" (s. 240)

(Ur Harald Ofstads bok "Vi kan ändra världen : hur bör vi ställa frågorna?", ny upplaga 1990.)

måndag 20 juni 2016

Dagens citat

"Det som omsider ledde till Eichmanns gripande var hans behov av att skryta. Detta behov tycks ha blivit allt starkare med tiden (...)" (s. 53)

"Han var (...) nästan totalt oförmögen att se något från en annan människas synpunkt." (s. 54)

"(...) trots sitt ganska dåliga minne, ord för ord upprepade samma standardfraser och självuppfunna klichéer (...) varje gång han refererade till en episod eller händelse som var viktig för honom. (...) hans oförmåga att tala hade nära samband med en oförmåga att tänka (...)" (s. 55)

"(...) den totala bristen på konsekvens i Eichmanns tankar och känslor." (s. 67)

(Ur Hannah Arendts bok "Den banala ondskan : Eichmann i Jerusalem", 1964.)

söndag 19 juni 2016

Dagens citat

"Som ett medel att åvägabringa gemensam aktion av massor, vid stora arbeten, vid rodd eller militäriska operationer, har därför det rytmiska sinnet - dvs. förmågan att uppfatta tidsindelningen som takt och att ordna de egna rörelserna under denna takt - varit av en ovärderlig nytta i kampen för tillvaron." (s. 43)

"(...) konsten aldrig upphör att undervisa, aldrig upphör att behaga, aldrig upphör att stimulera, och aldrig helt förlorar sin magiska verkningskraft. Det är delvis på grund av dessa egenskaper som konsten intagit, och allt fortfarande intager, en så viktig plats i människornas liv." (s. 46)

"Det är mänskligt att böja sig i medvetandet om sin egen ringhet, men det är endast människan, som utan att krossas förmår erkänna sin ringhet." (s. 127)

"De stora skapande personligheterna ha förstått att lyfta intrycken upp ur deras vardaglighet, och att göra företeelserna till bärare av mänskliga själstillstånd." (s. 174)

(Ur Yrjö Hirns bok "Det estetiska livet", 1964.)

lördag 18 juni 2016

Dagens citat

"Den första människa som gjorde ett verktyg, som gav stenen en ny form så att den kunde tjäna människan, var den första konstnären." (s. 35)

"Konsten, som lyfter människan upp ur en splittrad till en helgjuten tillvaro, som hjälper henne att genomskåda verkligheten, som inte bara ger henne styrka nog att fördra den, utan också ökar hennes vilja att göra den mänskligare, mer människovärdig, denna konst är en samhällelig nödvändighet." (s. 49)

"Kafka - desperat ensam - trodde i grund och botten inte på framsteg, utan bara på en evig upprepning av samma saker. Brecht trodde att det nya måste komma - trots allt." (s. 103)

"Människan kommer aldrig att bli dömd till paradisiskt stillastående, utan hon kommer alltid att sträva efter att bli mer än hon kan bli, kommer alltid att göra uppror mot de begränsningar som ligger i hennes natur, alltid att söka nå ut över sig själv, alltid att kämpa för odödlighet." (s. 226)

(Ur Ernst Fischers bok "Konstens nödvändighet : en marxistisk analys", 1971.)

fredag 17 juni 2016

Dagens citat

"När mödrarna arbetade, avlämnades barnen till mer eller mindre tillfälliga vårdplatser. Både där och i hemmen var det vanligt att man gav dem gin eller opium i olika former för att de skulle hålla sig lugna." (s.157) [I de engelska textildistrikten under första halvan av 1860-talet - min anm.]

"(...) var en del av Sydafrika sedan gammalt besatt av efterkommande till holländska kolonister, som hade stannat här på vägen till Indien. De livnärde sig mestadels som kreatursuppfödare - de kallades därför boer, holländska för bönder - och behandlade också de infödda som husdjur." (s. 188)

"Man kan datera den svenska socialdemokratins födelse till ett möte som [August - min anm.] Palm höll i Malmö 1882. Men det egentliga socialdemokratiska partiet bildades först 1889." (s. 271)

"I Socialistiska system (1901-02) hävdade Pareto att den klasskamp, som enligt marxistisk uppfattning präglade samhället, inte skulle leda till proletariatets diktatur utan till ett samhälle, som behärskades av dem som talade i proletariatets namn. De skulle utgöra en privilegierad minoritet, som skulle gripa makten på samma sätt som alla andra härskande eliter både förr och senare." (s. 358)

(Ur Erling Bjöls bok "Den tid som flytt : Vår tids kulturhistoria, del 1: före 1914", 1979.)

torsdag 16 juni 2016

Dagens citat

"Det är på tiden att göra rent hus med myten att lycka, bekvämlighet och belåtenhet skulle vara önskvärda tillstånd i tillvaron." (s. 9)

"Ett mycket effektivt sätt att komplicera ett förhållande är att erbjuda partnern två valmöjligheter. Så snart han väljer den ena kan man sedan klandra honom för att han inte valde den andra." (s. 61)

"Godhjärtade släktingar och vänner som följer sitt sunda förnuft och försöker komma den deprimerade till undsättning genom att muntra upp honom och uppmana honom att gaska upp sig kommer till sin förvåning att finna att detta 'på något sätt' gör saken värre." (s. 69)

(Ur Paul Watzlawicks bok "Läget är hopplöst men inte allvarligt : handledning i konsten att bli olycklig", 1984.)

onsdag 15 juni 2016

Dagens citat

"(...) varje slags värdering, vare sig det gäller människor, föremål, handling eller något annat, förutsätter godtagandet av och måste göras i ljuset av vissa normskalor, regler, principer eller bedömningskriterier." (s. 89)

"Kierkegaard skrev för att befria människor från illusioner." (s. 116)

"Självbedrägeriet består i att låtsas, att vi inte är fria, att vi på något sätt är determinerade, att vi inte kan göra något åt, att vi gör det vi gör eller har den roll, som vi har." (s. 146)

"(...) ideal är definitionsmässigt omöjliga att uppnå." (s. 168)

(Ur G. J. Warnocks och Mary Warnocks bok "Nutida moralfilosofi; Existentialistisk etik", 1970. Citat nr 1 ur bok nr 1 av G. J. Warnock, de övriga ur bok nr 2 av Mary Warnock.)

tisdag 14 juni 2016

Dagens citat

"(...) Sartre, som anser att vi är ansvariga för allting, också tror att ansvarsbördan är mer än vi kan bära, och att vi hittar på konster och knep för att undgå den." (s. 53)

"Människans liv är absurt därför att det inte kan finnas något yttersta berättigande för våra projekt. Alla är de trop, allt är undgängligt." (s. 110)

"(...) det är metafysiskt omöjligt för människor att göra något annat än bekämpa varandra (...)" (s. 137)

(Ur Mary Warnocks bok "Sartres filosofi", 1966.)

måndag 13 juni 2016

Dagens citat

"(...) människan existerar från första början, att hon förekommer eller uppträder i världen och får sin definition efteråt. (...) hon blir vad hon skapat sig själv till. (s.12)

"Existentialisten påstår gärna att människan är lika med ångest. Därmed menas att människan, som engagerar sig och inser att hon inte bara är den hon själv väljer att vara utan även en lagstiftare som på samma gång väljer för hela människosläktet, inte heller kan undgå att känna sitt djupa och totala ansvar." (s. 16)

"(...) när vi vill friheten upptäcker vi att den helt och hållet beror av andras frihet och att andras frihet beror av vår." (s. 47)

"(...) även om Gud existerade så skulle det inte göra någon skillnad (...) Människan måste återfinna sig själv och övertyga sig om att ingenting kan rädda henne från henne själv - inte ens ett hållbart bevis för Guds existens." (s. 54)

(Ur Jean-Paul Sartres bok "Existentialismen är en humanism", andra pocketupplagan 1966.)

söndag 12 juni 2016

Dagens citat

"Existensen är kravet på människan att  realisera sig själv som existerande. (...) Först när människan realiserar sin existens och motiverar hela sitt livsinnehåll i sin egen existens har hon verkligen blivit till." (s. 12)

"Fantasin är den oändligskapande förmågan i människan; dvs det är i kraft av fantasin människan är i stånd att föreställa sig ett konkret livsinnehåll." (s. 94)

"(...) ledan. Människan är alltid och djupast sett i denna grundstämnings våld, och i varje situation där människan inte täpper till och överröstar den med andra stämningar väller den fram i medvetandet." (s. 99)

"Glädjen är i gengäld en otvetydlig grundstämning och spelar en helt dominerande roll hos Kierkegaard. Glädjen är detsamma som att vara hos sig själv, eller helt enkelt att vara ett jag. I glädjen är man alldeles närvarande, helt och fullt verklig; man har iklätt sig sitt innehåll, finner sig glad tillrätta i det (...)" (s. 115)

(Ur Johannes Slöks bok "Existentialism", 1965.)

lördag 11 juni 2016

Dagens citat

"Renässansens livsstämning var en överväldigande förnimmelse av att äga gränslösa möjligheter och outtröttliga krafter, en djup känsla av att vara helt hemma i världen och att vara oinskränkt härskare över allt det den hade att erbjuda." (s. 146)

"Det nya med romantiken är det sätt på vilket man söker etablera gemenskapen. Metoden är inte längre att låta jaget liksom förlora sig i alltet, uppgå i det gudomliga, försvinna in i tillvarons allra innersta urgrund. På ett sätt är det raka motsatsen man försöker: att uppta alltet i sig. Jaget försvinner inte, det vidgar sina gränser, i känsloruset drar det in allt på sitt eget område." (s. 245)

"På ett sätt var det inte alls något nytt Freud upptäckte. Även Nietzsche hade talat om de vilda hundar, som skällde i källaren, Kierkegaard hade avslöjat människans 'demoniska' möjligheter, och man skulle kunna nämna diktare från alla tider, som hade anat något om de okända irrationella krafterna i själens djup." (s. 292)

"Människan är inte fri att göra det ena eller andra, utan hon har frihet till sig själv. Hon kan vilja sig själv - eller hon kan neka att vilja sig själv. Hon kan inte välja mellan det ena och det andra, men hon kan välja sig själv. Människans frihet och möjlighet att välja är alltså något djupare liggande än det man annars menar med dessa ord. Och det är det faktum, att man kan använda orden i denna djupare liggande mening som medför, att människan har existens." [Enligt Kierkegaard - min anm.] (s. 299)

(Ur Erik Lunds, Mogens Pihls och Johannes Slöks bok "Europas idéhistoria", andra upplagan 1969.)

fredag 10 juni 2016

Dagens citat

"I en kultur, vars ständiga problem är intellektets överutveckling på bekostnad av energi och sensuell begåvning, är analysen intellektets hämnd på konsten." (s. 9)

"Konst inte bara handlar om någonting, det är någonting. Ett konstverk är ett ting i världen, inte bara en text eller en kommentar om världen." (s.22)

"Stilen är ett konstverks beslutsprincip, konstnärsviljans signatur." (s. 34)

"Rilke beskrev konstnären som den som strävar 'efter att utvidga de olika sinnesförnimmelsernas områden' och McLuhan kallar konstnären 'en expert på sensorisk medvetenhet'." (s. 256)

(Ur Susan Sontags bok "Konst och antikonst", 1969.)

torsdag 9 juni 2016

Dagens citat

"Det är i själva verket inte det växande antalet människor i världen som ger upphov till våra nuvarande bekymmer för jordens befolkningstal. Det är i stället så att alla människor på jorden nu är tvungna att leva alldeles inpå varandra på grund av den allas inblandning i varandras liv som den elektriska tekniken har fört med sig." (s. 42)

"(...) utan gravyrer och andra slags tryck, och utan tryckta kartor och konstruktioner, skulle den moderna vetenskapens och teknikens värld knappast ha existerat." (s. 151)

"Spel är något slags konstgjort paradis som Disneyland, eller något slags utopisk vision med vars hjälp vi omtolkar och kompletterar meningen med våra dagliga liv. Genom spelen har vi funnit upp sätt att på ett icke specialiserat vis leva med i vår tids drama i stort." (s. 227)

"Ett viktigt drag i utvecklingen under elektricitetens epok är att det har skapats ett globalt nät av momentan information som till sin beskaffenhet har mycket gemensamt med det centrala nervsystemet. Vårt centrala nervsystem är inte blott ett elektriskt system, det bildar också ett enda enhetligt upplevelsefält." (s. 337)

(Ur Marshall McLuhans bok "Media : människans utbyggnader", 1967.)

onsdag 8 juni 2016

Dagens citat

"(...) var vårt eget 'glada tjugotal' ('the roaring twenties') först om att få känna på både det heta film-mediet och det heta radio-mediet. Det blev den första stora konsumentåldern." (s. 180)  

"Boktryckarkonsten är individualismens teknologi." (s. 207)

(Ur Marshall McLuhans "Gutenberg-galaxen : den typografiska människans uppkomst", 1969.) 

tisdag 7 juni 2016

Dagens citat

"(...) vill du finna meningen med livet måste du göra det själv utifrån dina egna förutsättningar, känslor och behov. (...) Det stadium som du är tillfreds med är alltid det rätta." (s. 28)

"Första steget bort från förtvivlan, menar Kierkegaard, är att acceptera de känslor du har." (s. 75)

"En människa (...) är hela tiden på väg att bli någon annan, något mer än hon är idag. (...) Själva sökandet är detsamma som att vara människa." (s. 138)

"Det är den yttersta jämställdheten jag talar om, om allas lika värde, allas lika rätt att bli älskade bara för att de lever, bara för att de är." (s. 154)

(Ur Ted Harris' och Ann Lagerströms bok "Konsten att leva innerligt : existentialism för den moderna människan", pocketupplagan 2010.)

måndag 6 juni 2016

Dagens citat

"Till skillnad från alla andra visuella bilder är ett fotografi inte en återgivning, en imitation eller en tolkning av sitt föremål, utan ett faktiskt spår av det." (s. 61)

"Från första början av sin karriär var Turner ytterligt äregirig och oförställt konkurrensinriktad. Han ville bli erkänd inte bara som den störste målaren i sitt land och sin tid, utan som en av de största i alla tider. Han betraktade sig själv som Rembrandts och Watteaus like. (...) Denna tävlingsinstinkt åtföljdes av en uttalad benägenhet för misantropi och gnidighet." (s. 158)

(Ur John Bergers bok "Konsten att se", pocketupplagan 1987.)

söndag 5 juni 2016

Dagens citat

"En god bok ger läsaren en förnimmelse av att det är vår egen erfarenhet vi läser om. När litteraturen är som bäst tycker vi att vi plötsligt minns något viktigt som vi vetat men glömt." (s. 11)

"Det är på rytmen det kommer an. (...) En språkets andning! (...) satsmelodin som är själva hemligheten." (s. 34)

(Ur Olof Lagercrantz' bok "Om konsten att läsa och skriva", pocketupplagan 1986.)

lördag 4 juni 2016

Dagens citat

"Exaltationen är det vanligaste stämningsläget: författaren Henry Miller stormar fram som en lössliten hingst, omöjlig att hejda, överströmmande av idéer, infall, projekt och aspekter." (s. 34)

"Kungstanken heter bejakelse. För att kunna uthärda, för att kunna glädjas och njuta av tillvaron måste människan nå fram till ett totalt accepterande av livet och verkligheten (...)" (s. 67)

"Henry Miller serverar sig själv som enda anrättning, som stående rätt. Det kan tyckas påvert men är fullt mättande. Med andra ord: hela hans författarskap är baserat på expositionen av hans jag, på berättelsen om dess vedermödor i världen, på bekännelsen av dess framfart, på bevisningen av dess myndighet." (s. 134)

"Henry Miller uppenbarar livet barnsligt enkelt som ett under, vilket innehåller allt. Det jag som i hans böcker kämpar med sig självt och världen vinner slutligen frid i den rena, lyckliga åskådningen av detta under." (s. 140)

(Ur Hans Granlids bok "Henry Millers motsägelser", 1969.)

fredag 3 juni 2016

Dagens citat

"Women's League protesterade på franska ambassaden i Washington - 'Jag är en snuskig mansgris', säger de. Sanningen är precis tvärtom. Jag älskar kvinnor och anser dem överlägsna män. Det är män som skapat krig och andra förfärliga ting - tortyr, för att ta ett exempel." (s. 20)

"Konst är något vardagligt. Den är ett synsätt: hur man ser på livet, på människorna, på omständigheterna. Man ser vad andra ser - men mer. Man ser vad man själv lägger in i det hela." (s. 80)

"Om vi ägde mer tro skulle vi inte pressa på så hårt, vi skulle bli mer tillitsfulla, nå större frid, vara mer upphöjda." (s. 165)

"Jag känner, egendomligt nog, att Skaparen har givit mig extra krafter (till exempel tur, lycka och andra ting) att dela med mig av till andra." (s. 183)

(Ur Henry Millers - och Brenda Venus' - bok "Kära, kära Brenda : Henry Millers kärleksbrev till Brenda Venus", 1988.)

torsdag 2 juni 2016

Dagens citat

"Komikern får oss att skratta på offrets bekostnad, tragikern får oss att lida som hans medbrottsling; den förre vädjar till de självhävdande, den senare till de självöverskridande känslorna." (s. 142)

"Inuti atomen är våra begrepp om rum, tid, materia och orsakssammanhang inte längre giltiga, och fysiken förvandlas till metafysik med en stark bismak av mystik." (s. 232)

"Jung myntade termen 'synkronitet' för 'det samtidiga inträffandet av två eller flera händelser som är meningsfullt men inte kausalt förbundna'." (s. 245)

(Ur Arthur Koestlers bok "Janus : en sammanfattning", 1981.)

onsdag 1 juni 2016

Dagens citat

"Det förefaller naturligt att förutsätta att självmedvetande är en av de saker som skiljer människorna från djuren: vi har rätt att förutsätta att djuren visserligen har bekantskap med sinnesdata, men aldrig blir medvetna om denna bekantskap. Jag menar inte att de tvivlar på huruvida de existerar, utan att de aldrig har blivit medvetna om att de har sinnesförnimmelser och känslor och därför inte heller om att de själva, subjektet för deras sinnesförnimmelser och känslor, existerar." (s. 42)

"Det måste till att börja med erkännas att det förhållandet att två ting ofta påträffas tillsammans och aldrig åtskilda inte i och för sig räcker till att på ett bindande sätt bevisa att de kommer att uppträda tillsammans i det nästa fall vi undersöker. Det bästa vi kan hoppas på är att ju oftare de bägge tingen påträffas tillsammans, desto sannolikare blir det att de skall påträffas tillsammans en annan gång, och att om de påträffas tillsammans tillräckligt ofta, sannolikheten nästan skall uppgå till visshet." (s. 54)

"Filosofin kan med rätta göra anspråk på att den minskar risken för misstag och att den i vissa fall gör risken så liten att man i praktiken kan bortse från den. Att göra mer än så är inte möjligt i en värld där misstag måste inträffa, och mer än så skulle ingen klok förespråkare för filosofin vilja göra anspråk på att ha åstadkommit." (s. 119)

(Ur Bertrand Russells bok "Filosofins problem", pocketupplagan 1968.)

tisdag 31 maj 2016

Dagens citat

"(...) hjärnan fungerar som en bandspelare som tar upp alla erfarenheter från och med födelseögonblicket, eventuellt till och med före födelsen." (s. 20)

"En person med en konstant Förälder, ett konstant Barn eller en konstant Vuxen som utestänger de båda andra delarna av personligheten, responderar på händelser omkring sig på ett ganska fixerat och förutsägbart sätt. Hans humör är också ganska konstant." (s. 99)

"Spel är så viktiga transaktionella fenomen att Berne har ägnat en hel bok åt dem, sin best-seller Games people play (Så bär vi oss åt). De flesta spel förorsakar problem. De fördärvar relationer och framkallar disharmoni (...)
Ett spel är en fortlöpande serie av komplementära omedvetna transaktioner som utvecklas mot ett väldefinierat, förutbestämt mål. (...) Spel skiljer sig klart från procedurer, ritualer och tidsfördriv genom två egenskaper: 1 draget av omedvetenhet och 2 lönsamheten. (...) Spel däremot är i grund och botten oärliga, och upplösningen är dramatisk; inte bara i största allmänhet spännande. (...)
Spel är ett sätt att använda tiden för människor som inte står ut med dagdrömmeriets smekningshunger och vilkas Icke-Okay-position gör den slutliga formen för relation, intimitet, omöjlig." (ss.111 f)

"Om det inte finns ett universellt 'bör', kan man inte heller säga att Albert Schweitzer var en bättre människa än Adolf Hitler." (s. 203)

(Ur Thomas A. Harris' bok "Jag är Okay - du är Okay : en orientering i transaktionell analys", fjärde upplagan 1976.)

måndag 30 maj 2016

Dagens citat

"Mycket enkelt sett uttrycker ekvationen att massa och energi är likvärdiga. De är två olika former av samma sak: energi är frigjord massa; massa är energi som väntar på att släppas lös. (...) det finns en kopiös mängd - en verkligt enorm mängd - energi bunden i alla materiella ting." (s. 118)

"Varenda atom du har i dig har nästan säkert passerat igenom flera stjärnor och ingått i miljontals organismer på väg mot att bli du. Var och en av oss består av så många atomer och blir så intensivt återbrukade efter döden att ett betydande antal av dina atomer - upp till en miljard i var och en av oss, har det sagts - en gång i tiden förmodligen tillhörde Shakespeare." (s. 129)

"Många fysiker ogillade kvantteorin eller åtminstone vissa aspekter av den eftersom den innehöll så många underligheter. Främst bland dem var Einstein. Det var inte lite ironiskt, eftersom det var just han som under sitt annus mirabilis, 1905, så övertygande hade förklarat hur ljusfotoner ibland kunde uppföra sig som partiklar och ibland som vågor. Den tanken var själva centrum för den nya fysiken." (s. 140)

"Att slumpmässiga händelser skulle åstadkomma ens ett enda protein borde vara närmast osannolikt - som att en virvelvind far genom ett skrotupplag och lämnar efter sig en komplett jumbojet. Den målande liknelsen är Fred Hoyles." (s. 259)

(Ur Bill Brysons bok "En kortfattad historik över nästan allting", pocketupplagan 2011.)

söndag 29 maj 2016

Dagens citat

"Om en människa inte har medlidande är hon omänsklig och ännu inte riktigt människa, för ur medlidandet kommer den balsam som läker. Bara goda människor gråter. Om en människa inte har gråtit över världens lidande, så är hon uslare än jorden som hon går på, för jorden ger näring åt frö, rot, stjälk, blad och blomma, men en människa utan medlidande är ofruktsam och kan inte ge liv åt nånting - eller bara åt högmod (...) 
Den goda människan försöker befria allting från lidande. Den dumma människan lägger inte märke till det annat än hos sig själv. Och den onda människan slår in lidandet djupare i allting och sprider det omkring sig vart hon går." (ss. 164f)

(Ur William Saroyans bok "Den mänskliga komedin", pocketupplagan 1984.)

lördag 28 maj 2016

Dagens citat

"Melankolin är priset som vi betalar för utvidgat medvetande och för det som vi kallar läkning, symtomet på de gamla inre skadorna. Därför är det så mördande kusligt att se melankoliska barn. Motgångar, misstag, sorger, besvikelser kan som vi alla vet, vara så stora att de förändrar levnadsloppet. När de mer eller mindre har kuvats, så har vi blivit större människor - men vi har blivit melankoliker, - under en eller annan mask, ofta under en sköld av humor, ibland uppenbart." (s.282)

(Ur Aksel Sandemoses bok "Varulven", pocketupplagan 1963.)

fredag 27 maj 2016

Dagens citat

"Ett gemensamt drag för det slutande 1800-talets psykologi och skönlitteratur är inriktningen på att demaskera människan, att avslöja de innersta drivkrafterna för hennes handlande." (s. 207)

"Den grundläggande egoistiska drift som styr människans handlande är viljan till makt, viljan att expandera på andras bekostnad." (s. 228)

(Ur Agnes Mestertons essä "Nietzsches och Freuds kulturkritik : en studie i två centrala begrepp: sublimering och internalisering", som ingår i boken "Idé och lärdom", 1973)

torsdag 26 maj 2016

Dagens citat

"År 1833 antogs den första effektiva skyddslagen, som förbjöd barn under 13 år att arbeta mer än åtta timmar om dagen och som reducerade arbetstiden för ungdomar mellan 13 och 18 år till 60 timmar i veckan." [I England - min anm.] (s. 231)

"Omgestaltningen av Ryssland krävde oerhörda offer. Massor av människor avrättades, miljoner deporterades till arbetsläger, och stora delar av befolkningen måste leva på existensminimum (...)" (s. 489)

(Ur Hartvig Frischs "Europas kulturhistoria IV : från franska revolutionen till våra dagar", 1979.)

onsdag 25 maj 2016

Dagens citat

"Livet förfinas vid hoven och i städerna under ömsesidig påverkan; borgarna får levnadsvett, adeln och prästerskapet får i gengäld intressen. I Italien, där utvecklingen är längst framskriden, ser man redan i början av 1400-talet frukterna av denna sociala sammansmältning. Ett nytt bildningsideal skapas, det humanistiska, som på ett harmoniskt sätt förenar och tillfredsställer den furstliga nåden och det borgerliga geniet." (s. 30)

"Det är föreningen av den franska klassicismen och dess världsmannaanda med den engelska empiriska vetenskapen och dess världsborgerlighet som ger upplysningstiden dess på en gång aristokratiska, humana och kosmopolitiska prägel." (s. 463)

(Ur Hartvig Frischs "Europas kulturhistoria III : från renässansen till enväldets slut", 1979.)

tisdag 24 maj 2016

Dagens citat

"På Augustus' tid var hela riket översvämmat av litteratur; alla människor som över huvud taget hade en åsikt om någonting, skrev böcker. Den mänskliga arbetskraften i detta slavsamhälle var så billig, att avskrivningsarbetet  inte nämnvärt höjde priset på en bok. Av källskrifterna vet vi att en upplaga på 1000 exemplar var vanlig (...)" (s. 101)

"Med borgarståndet lades grunden till den moderna staten. (...) Den moderna staten bygger på individerna och deras direkta underordning under kungen eller staten. 
Sicilien är det europeiska land där den första grunden lades till den moderna staten." (s. 409)

(Ur Hartvig Frischs "Europas kulturhistoria II : från Rom till renässansens genombrott", 1979.)

måndag 23 maj 2016

Dagens citat

"Med tiden efter de indoeuropeiska vandringarna och grundandet av nya riken omkring år 1800 f. Kr. börjar den egentliga världshistorien. Främre Orienten är dess skådeplats. Denna gamla kulturvärld har tre huvudländer: Egypten, Mindre Asien och Mesopotamien." (s. 271)

"Aristoteles har med sin logik, sina definitioner och sitt fackspråk så att säga lagt de skenor på vilka allt abstrakt tänkande senare rullat vidare." (s. 533)

(Ur Hartvig Frischs "Europas kulturhistoria I : från de äldsta kulturerna till Hellas", 1979.)

söndag 22 maj 2016

Dagens citat

"I alla system är de maktutövande apparattjik genomsnittsmänniskor, medelmåttor, anpasslingar och okreativa människor. Det är på grund av dem som världen kommer att gå under, inte på grund av galningar eller outsiders." (s. 38)

"Den store författaren vet att alt vad han skriver kommer att tryckas. Det ligger en stor frestelse i detta. Då andra tar honom på allvar, tar han slutligen sig själv på så stort allvar att han anser det värt att meddela allt som far genom hans huvud och som han just har upplevt." (s. 217)

(Ur Peter Nolls bok "Den utmätta tiden", pocketupplagan 1989.)

lördag 21 maj 2016

Dagens citat

"Antisemitismen var en viktig politisk faktor i Tyskland, men i början av 30-talet var den betydligt starkare i till exempel Frankrike." (s. 150)

"Det är faktiskt slående hur lätt många av dessa intelligenta, kultiverade, Bhagavadgita-citerande, Dante-läsande vetenskapsmän sveptes med av krigets massmordskultur och lät sig brutaliseras. 
(...) beredvilligheten att yla med vargarna grep både hög och låg." (ss. 261f)

(Ur Peter Englunds bok "Brev från nollpunkten", andra upplagan, 1998.)

fredag 20 maj 2016

Dagens citat

"Oavsett vilken ideologi som påstås utgöra grunden så blir varje politik något som bygger på en lögn om den inte erkänner att det inte längre kan finnas avlönat arbete för alla och att det avlönade arbetet inte kan utgöra tyngdpunkten eller ens den dominerande verksamheten i vars och ens liv." (s. 62)

"En arbetstidsförkortning är ett frigörande mål bara om den är kopplad till en minskning av sfären för ekonomiska och marknadsmässiga verksamheter till förmån för en ökning av sfären för verksamheter som bedrivs för sin egen skull, av lust, glädje, kallelse, passion, kärlek och så vidare." (s. 91)

"I själva verket vet man att (...) ett samhälle med storskalig produktion, vare sig det är socialistiskt eller kapitalistiskt, bevarar sin karaktär av stor maskin och sätter folk i arbete med att tjäna de stora materiella systemens funktion i stället för att låta de materiella systemen tjäna vars och ens och allas utveckling." (s. 113)

"Lösningen ligger i minskningen av den samhälleliga arbetstiden: att ingen utövar sitt yrke mer än i snitt fyra timmar om dagen. På det sättet kommer det att bli många fler som har avancerade kunskaper och som tar ett allmänt ansvar." (s. 124)

(Ur André Gorz' bok "Vägen till paradiset : bortom arbetssamhället", 1984.)